CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Религиозната толерантност и разбирателство – примерът на България

На 21.06.2007 г. Главният мюфтия Мустафа Хаджи взе участие в конференция на тема: „Религиозната толерантност и разбирателство – примерът на България”, която се състоя в Лондон. Форумът се проведе под патронажа на премиерите на Великобритания и България. Сред спонсорите и организаторите на срещата бяха Посолството на Р. България в Лондон, „ St Ethelburga's Centre for Reconciliation and Peace ” /Център за помирение и мир Св. Еделбург/ , „ Three Faith Forum” /Форумът на трите религии/, и др.

Основният акцент на форума беше приносът на България за европейската цивилизация с изграждането на мултирелигиозен модел, основан на взаимното уважение и разбирателство между представителите на различните религиозни общности . Българската делегация представи опит а и на страната ни в изграждането на толерантност между вероизповеданията и традициите на взаимно зачитане между тях през вековете , които представляват значим фактор за национална та и регионална стабилност.

Нашата делегация изслуша речите на домакините за отношенията между религиите във Великобритания. Сред говорителите присъстваха Баронеса Удин, член на Камарата на лордовете с мюсюлмански произход, Джон Батъл, представител на парламента, Ричард Чартърс, Епископ на Лондон и др.

В рамките на посещението си в Лондон българската делегация бе приета в британския парламент, където се срещна с британски депутати и се проведоха двустранни срещи с лидери на съответните британски религиозни общности в синагогата „Бевис Маркс”, Източнолондонската джамия и Уестминстърската катедрала.

Българската делегация включваше посланика на страната ни в Лондон д-р Лъчезар Матев и директора на дирекция „Вероизповедания” в Министерския съвет проф. Иван Желев. Освен Главния мюфтия в състава й бяха и представители на основните религиозни общности у нас - Видинския митрополит Дометиан, завеждащ международния отдел на Българската православна църква, управляващия Софийско-Пловдивския диоцез на Католическата църква епископ Георги Йовчев, П астор Виктор Вирчев, председател на Обединените евангелски църкви и Роберто Джераси, председател на Израелтянския духовен съвет.

От британска страна участваха епископът на Лондон, епископът на Уестминстър, Главният равин, други религиозни дейци и представители на правителството, Форин офис и неправителствени организации.

Във връзка с тази конференция домакините издадоха специалн а брошура , посветен а на примера на България в областта на религиозната толерантност , която се очаква да се издаде и на български език. В него са поместени обръщения на Сергей Станишев и Тони Блеър , както и информация за основните вероизповедания в България.


http://www.islamicinstitute-bg.org/main.php?sec=1&page=3