CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

(Не)възможният “Алианс на цивилизациите”

Десницата обвини испанския премиер Сапатеро за "цената" на форума,струвал колкото европейската среща на върха-9 млн. евро
Савина Спасова, БНР Специално за в. "Монитор"
Снимка: Интернет

Турският премиер Реджеб Ердоган (вляво), генералният секретар на ООН Бан Ки Муун и домакинът-испанският премиер Сапатеро.

"Каприз на фараон" - така испанската опозиция нарече инициативата на премиера Сапатеро "Алианс на цивилизацииите". Десницата акцентира на "цената" на форума - колкото европейска среща на върха - около 9 милиона евро. И на факта, че почти без внимание са оставили колоси като Съединените щати, Франция и Германия.
Организаторите обаче твърдят, че присъствието е било достатъчно високо. Като се започне от генералния секретар на ООН Бан Ки Муун и върховния представител за инициативата, бившия португалски президент Жоржи Сампайо, и се стигне до Нобелови лауреати като иранката Ширин Ебади, учени и филмови звезди от ранга на Антонио Бандерас.
Напразни, впрочем, останаха опитите ни да ги зърнем някъде из многобройните зали на форума. Общо 350 бяха високите гости на срещата, над 700 - журналистите. Говореше се общо за 3000 души, ангажирани със събитието.
В залите гъмжеше от чуждестранни гости във все още непривични за европееца облекла. Подаваха си ръка не само християни и мюсюлмани, представени бяха и религии с далеч по-малко последователи. Цел на инициативата, анонсирана като уникална по рода си, е да се бори срещу растящото разделение между народи, религии и култури.
Идеята на испанския премиер се ражда
след смъртта на 191 души в мадридските атентати. Посланието на "Алианса на цивилизациите" е, че борбата с тероризма не може да се води само с икономическа изолация и военни операции. Тя започва с работа и жилища за имигрантите, с образование за децата им и с шанс за онези, които не обичаме, само защото не разбираме. Идеята, разбира се, е великолепна. За есе или поема.
Един от първите парадокси беше, че форум за разбирателството между различните култури започна с бой. Част от делегацията на турския премиер се сдърпа с охраната на входа, защото искаше да влезе без акредитации. Турската делегация беше внушителна. От нея дойдоха още изненади. Премиерът Реджеб Ердоган, горещ привърженик на инициативата, изненада и свои, и чужди, като пренебрегна написаното от сътрудниците му слово на английски. Последвалата емоционална реч на родния му език разбраха само сънародниците му и малцина от останалите, които успяха да се преборят за достъп до превода. В края той поиска потвърждаване на европейската перспектива на Турция. Щяло да бъде доказателство, че Алиансът на цивилизациите наистина е възможен. Това
не се изгуби в превода
и даже даде повод на някои критици да говорят за форума като за "Невъзможния алианс".
При другите оратори всичко беше наред и ги разбираха добре, особено когато ставаше дума за пари. Шейха Моза, съпругата на емира на Катар, обяви, че дарява за идеята 100 милиона долара. Те трябва да отидат за откриване на работни места за младежи в арабските страни. Защото, както се изрази Хубавата жена, това са вложения в сигурността и в бъдещето, а в тях си заслужава да се инвестира. Съдбата на красивите жени на форума очевидно беше да дават пари, защото милиони дойдоха и от йорданската кралица Нур.
Ще дадем пари като видим конкретни проекти - така може да се обобщи американското отношение към инициативата. САЩ обявиха, че са заинтересовани, но не бързат да се присъединят. Имаше и информации, че вероятно все пак ще отпуснат някакви средства за образование.
Миналата година Алиансът получи
финансиране от 11 държави
общо около 7 милиона евро, от които 1 милион беше предоставен от Испания. Общо досега са се включили 80 държави. Най-многобройна е Групата на приятелите, където сме и ние.
Имаме мотивация, имаме и конкретен план за действие, каза българският външен министър. Ивайло Калфин обясни , че България се включва в Алианса на цивилизациите, защото има какво да допринесе. И за Балканите, и в по-широк мащаб. Заради опита, който има в междуетническите отношения. Защото през годините е дала възхитителни примери за толерантност. А в съвременния свят конфликтите са не толкова между различните страни, колкото между различни разбирания и религии. Темата за стабилността на Балканите присъстваше и на мадридския форум - особено в срещите на външните министри на България, Македония и Албания. И двамата министри благодариха на България за подкрепата за НАТО и за отличното политическо сътрудничество.
Настана време за независимостта на Косово. В това се опита да убеди журналистите външният министър на Албания. Лулзим Баша каза, че тази независимост вече е неизбежна, скоро ще стане факт и тя ще служи не само на народа на Косово, но и на мира и спокойствието в региона.
Баша добави, че този процес трябва да бъде схващан като шанс, за скъсване завинаги с миналото и поставянето на ново начало на стабилност. Така завинаги ще бъдат погребани травмите от миналото, повтори албанецът позицията на страната си. Този път пропусна да отбележи, че
мечтата на косоварите не е Тирана, а Брюксел
но пак прозвуча достатъчно амбициозно.
33-годишният Лулзим Баша е с отнет депутатски имунитет заради разследване за корупция. Той е първи дипломат от април миналата година , а преди това беше министър на транспорта - обвиненията за корупция се отнасят за този период. Въпреки разследването и отнемането на имунитета Баша отказа да подаде оставка от поста външен министър. Партията му го подкрепи, а опозицията смята, че той не може да представлява страната си.
Най-силните политически страсти около мадридския форум бяха свързани, разбира се, със самата Испания. Защото форумът (може би случайно!) почти съвпадна с началото на кампанията за изборите на 9 март. Преди четири години гласуването беше само няколко дни след атентатите на 11 март и тогава опитите на Народната партия да хвърли вината върху ЕТА й струваше властта. Сега мнозина смятат, че ако социалистите не сбъркат фатално, ще спечелят. И че
с форуми като този правят излишни движения
Все пак Сапатеро обяви план от цели 57 мерки за подобряване на диалога между цивилизациите с увереност, че ще има възможност да развие звездния си външнополитически проект. Че догодина отново ще бъде премиер и ще присъства на следващия форум на Алианса. Домакин тогава ще бъде Турция.

в."Монитор",Вторник, 22 Януари 2008