CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турция – диалог и толерантност в Градината на религиите

Юлияна Томова – главен редактор на
сп. „Български дипломатически преглед“,
специален гост на церемонията по откриването

На 8 декември в един от най-красивите и световно известни курорти на Турция Белек, намиращ се на около 60 км от летището на Анталия бе открит уникален по рода си комплекс „Градина на религиите“. „Обединено общество на инвеститорите в Белек туризма (BEUTYAB)“ построи храмове на трите основни религии джамия, църква и синагога. Градината на религиите бе открита с изключително тържествена церемония и в присъствието на редица религиозни личности и министър-председателя на Турция Реджеп Ердгоан. Сред официалните гости бе и холандският министър по европейските въпроси Ацо Николай, чиято страна в момента председателства Европейския съюз. В Турция има традиции. Тези земи свидетелстват от векове за взаимно разбиране, братство и любов между хората, и днес Белек туризъм отваря широко врати за мирно съжителство и толерантност между различните религии, народи и цивилизации.

„Религиозната толерантност е ценно завещание, което Турската република е наследила от Отоманската империя“, заяви турският премиер Реджеп Ердоган, при откриването на новия комплекс, включващ мюсюлмански, христиански и юдейски храмове. Ердоган увери, че неговото правителство ще премахне всички бариери пред религиозната свобода в Турция. „Религията е смисъл на живота и никой не бива да отнема правото на тази ценност. Благодарение на своя богат исторически опит, днес Турция е гарант на мира и братството в този регион. Разбира се, ние все още имаме слабости, които се стремим да превъзмогнем по-скоро. Турция има много богат дух да акумулира своето развитие напред и да гарантира в максимална степен правата и сигурността на всички хора, намиращи се на нейна територия.“ Реджеп Ердгоан отбеляза, че Анкара е изпълнила всички условия на Договора от Копенхаген за човешките права и добави, че топката сега е в полето на Европейския съюз, откъдето се очаква да бъде дадена на Турция дата за преговори по приемането на неговата страна в Съюза.

Холандският министър по европейските въпроси Ацо Николай, приветства инициативата и високо оцени идеята за създаване на този комплекс, където хората ще могат свободно да изповядват своите религии. И където именно турското гостоприемство ще обедини хора с различен произход, а това ще допринесе за по-голяма сигурност и комфорт в отношенията между хората по целия свят. „Този факт праща много важно послание. Европейският съюз не е общество на щатове, а общество на народи и ще продължи да насърчава реформите в Турция. Може понякога да има някакви спънки, но реформите, които тя е осъществила наистина са окуражаващи и аз съм оптимист, че Европейският съюз ще избере правилното решение“, добави Ацо Николай.

В своето изказване проф. д-р. Али Бардакоглу, председател по вероизповеданията на Турция, подчерта темата за диалог и толерантност: „Съжителството на последователите на трите божествени религии и съжителството на техните храмове тук, на което ставаме свидетели, не е нещо ново. Това прекрасно място представлява онова съвършенство, което ислямът се е опитвал да установи в течение на историята в Кайро, Дамаск, Мардин, Кайсери и Истанбул от стотици години, и всъщност е една нова брънка в нашия съвместен живот.

През последните години диалогът между религиите и културите и търпимосттта между различните верски групи придобива все по-голямо значение. Това развитие не само ще ни помогне да заличим предразсъдъците на последователите на различните вери едни към други и конфликтните въпроси помежду им, но също ще допринесе и за разрешаването на много основни проблеми, които съставляват общите въпроси на човечеството и все още чакат разрешение, като глад, бедност, безработица, замърсяване на околната среда, природни бедствия, наркомании, духовно замърсяване и терор. Човечеството вече не бива да проявява търпение към културните конфликти, които трябваше да са останали в миналото и които нарочно се поставят на дневен ред. От друга страна, човечеството, което се опитва да изведе религиите на ново ниво на разбиране, е схванало по-добре важността на призивите за мир и спасение, които стоят в основата на религиите, поради горчивия си опит през последните два века.

Нашата религия, ислямът, придава огромно значение на установяването на положителни отношения между отделните хора и религии и призовава към премахване на дискриминацията в света и изкореняване на моралната деградация и несправедливост, които заплашват човечеството. Диалогът между последователите на две различни религии не означава те да се одобряват взаимно, а да се опитват да се разбират и да създадат здраво, осезаемо и практическо общуване помежду си. В този контекст, тъй като диалогът позволява да се установи атмосфера на толерантност, да се опознае и разбере другия и да се получи достоверна и непредубедена информация за него, той е важна стъпка от общия призив за мир и вечно щастие на исляма.

В настоящия век демокрацията е много важен инструмент за развитието на човешкия опит в културата на уважение на религиозните различия и културата на съжителството. Би трябвало да се възползваме от историческия опит, който тази земя и историята ни дават от векове, ако наистина се стремим да направим така, че религиите да не са източник на насилие и напрежение помежду ни.

Всички знаем, че посланията на всички божествени религии начело с исляма съдържат важни елементи, които насърчават хората да живеят в мир и разбирателство. Негативните явления в наши дни, породени от исторически причини или религиозни различия, не произтичат от същността на религиите, а от тълкуванията на техните последователи от една страна, и от това, че те позволяват религиите да бъдат тласнати в полето на международните стратегии и интереси. За да постигнем световен мир и човешко щастие, трябва да се придържаме към същността на нашите религии и да се стараем да се разбираме взаимно.

Ние споделяме мнението, че най-важното нещо в отношенията между хората и обществата е да се обичат едни други, като отчитат различията си и гледат на тях като на извор на богатство.“

Н пр. г-н Хайдар Берк, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас коментира:
„Днес светът повече от всякога се нуждае от междурелигиозна и междукултурна търпимост. Откриването на „Градината на религиите“ в Анталия е истински символ на взаимното разбирателство и толерантност между различните религии и култури. Смятам, че това е важно послание, което днес всички ние трябва да подкрепим за един мирен свят.“
сп. "Дипломатически преглед"