CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Духовното единство на България в центъра на София

Духовното единство на България намери свое проявление пред Националния дворец на културата в София миналата седмица. За поредна година представителите на трите основни монотеистични религии в страната ни - християнство, ислям и юдаизъм - се събраха за честване на Деня Ашуре, който отбелязва края на Всемирния потоп. На сцената пред НДК духовните водачи заедно с дипломати и артисти пресъздадоха приготвянето на ястието на Ной - Ашуре, като смесиха необходимите продукти в котле - жито, нахут, боб, орехи, сушени плодове и др. След концерта, изнесен по случай общия празник на любовта и братското общение, организаторите от сдружение “Диалог България” (ДБ) и Българската национална лига за защита на човешкото достойнство и сигурност (БНЛЗЧДС), обединени от идеята, че и трите религии водят началото си от един корен, раздодоха Ашуре на многобройната публика. В своето изказване зам.-председателят на ДБ Гюрсел Расим подчерта, че чувството за единство е това, което събира хората, и пожела всички да бъдат заедно. По думите на зам.-председателя на БНЛЗЧДС, известния композитор Кирил Икономов, Ашурето обединява хората и е пример за духовната толерантност в страната.

“Нека това, което вършим, да бъде за пример на целия свят, като от това се учат от нас на мир и толерантност, разбирателство и почитане на единния Бог”, изтъкна Икономов, като се хванаха за ръце със съорганизатора в знак на разбирателство.

По повод общия празник Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи подчерта: “За нас е удоволствие и чест да бъдем заедно и да покажем, че се обичаме, защото единственият начин да просъществуваме по-дълго на Земята е обичта.” Главният мюфтия припомни думите на Пророка Мухаммед: “Никой от вас няма да влезе в рая, докато не стане истински вярващ. И няма да бъдете истински вярващи, докато не се заобичате." Според Хаджи самият празник е добър повод да покажем, че се обичаме и можем да живеем заедно, защото България има какво да даде на света. “А когато говорим за кораба на Ной, то корабът, наречен България, носи едно послание към света, разгласяващо начина, по който хората в целия свят трябва да живеят в обич, взаимопомощ и толерантност. Когато сме един до друг, сме по-силни отвсякога", добави Главният мюфтия.

“Този празник е на древния патриарх Ной и е празник на братското общение и на любовта”, изтъкна отец Божидар. Той поднесе и приветственото писмо на Величкия епископ и ректор на Софийската духовна семинария архимандрит Сионий, в което се казва: “Възлюбени в Господа, братя и сестри, събрани около светлата памет на Патриарх Ной. Молитвено Ви благопожелавам духът на мира, радостта от общението и благодатта на Всеподателя Бог да бъде с вас. Паметта на праведните в името Господне е вечна, а молитвите им са подкрепа в пътя към истината. На многоя лета!”

Споделяйки, че вече е ветеран на традиционните чествания по повод Деня Ашуре, председателят на Израилтянския духовен съвет Роберт Джераси изрази важността от по-честата среща на българските духовни лидери. Според него колкото по-често българският народ вижда религиозните водачи заедно, толкова по-голямо послание те изпращат към народа, че е необходимо да живеем заедно в мир и спокойствие.

Водени от идеята - различни, но единни, палитра от музикални изпълнения поднесоха на присъстващите Мая Нешкова, Мустафа Чаушев, Ажда Чаушева, Лика Ешкенази и Сунай Чалъков.

А заключителните думи на водещия Ценко Благоев обобщиха цялата програма: “Който не е подал хляб на гладен, който не е подал ръка на паднал, който не се е усмихнал на някой, който е тъжен, който не се е опитал да помогне на някого, който се опитва да ви обиди, настъпи, да ви удари, той не е от нас!”

Какво се е случило

на този ден?

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на Всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему. Корабът на Нух, мир нему, се спасил от водите на потопа на 10-ия ден от месец Мухаррем (според мюсюлманския календар Хиджра) и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие.

Според преданията ястието Ашуре се е получило, след като пророк Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат. В християнската култура това ястие е известно като "коливо".

Освен Всемирния потоп на този ден е било прието и покаянието на пророк Адем (Адам), мир нему, пророк Муса (Мойсей), мир нему, се е спасил от Фараона, а пророк Авраам, мир нему, се е спасил от огъня и др.

Президентът

и заместникът му

за празника

Честването на Деня Ашуре се организира не за първи път. Преди 2 години президентът Георги Първанов, а миналата година вицепрезидентът Ангел Марин бяха специалните гости на честването на празника. Тогава президентът Първанов бе подчертал, че “България е добър пример по отношение на толерантността, разбирателството, взаимодействието и солидарността, които съществуват между всички нас, но имаме нужда от подобни срещи, контакти и инициативи. Тези традиции непрекъснато трябва да бъдат подхранвани.” Вицепрезидентът Ангел Марин бе изтъкнал, че се “нуждаем от разбиране на знаците и символите на ден като днешния - отбелязването на празника Ашуре. Един от тях е възмездието, следващо всяка грешка, всеки грях. Другият е пречистването. И поне още един символ - вечната жажда и стремеж към по-добро.”

zaman.bg,11-17 Февруари,Година:16,Брой:7